2 nejlepší složky pro keto dietu

Pokud jsi fyzicky aktivní a sympatizuješ s keto dietou, čili s nižším příjmem sacharidů, tyto 2 složky ti pomůžou zvednout hladinu energii a výkonnost na zcela novou úroveň: MCT oleje (triglyceridy se středně dlouhým řetězcem) a aminokyselina L-karnitin. Tohle duo pomůže podstatně zlepšit spalování tuků na výrobu energie a produkci ketonů.

image

Pokud jsi na ketonové dietě nebo alespoň na dietě se sníženým příjmem sacharidů, většina kalorií, které přijmeš, pochází z tuků. Tvým cílem totiž je, aby tělo místo cukru (glukózy) používalo na výrobu energie tuky. Takto dosáhneš lépe vyrýsovaného těla a zároveň zvýšíš výkonnost, protože tělo si navykne pro delší aktivity efektivněji využívat tuky.

Co se doporučuje užívat jako podpora pro efektivnější a rychlejší tvorbu ketonů – palivo pro tělo vytvořené z tuků?L-karnitin a MCT.

Proč L-karnitin?

Většina tuků, které přijmeme s potravou, jsou svou stavbou větší molekuly, tzv. triglyceridy s dlouhým řetězcem. Takové velké molekuly se nedokáží bez pomoci dopravit do těch částí buněk, které jsou zodpovědné za jejich spalování – do mitochondrií. Nevyhnutelně na to potřebují aminokyselinu L-karnitin, která funguje jako „kamion", který je přepraví do buněčných „spaloven". Bez L-karnitinu neexistuje spalování tuků!

L-karnitin přirozeně vzniká v játrech, ale v určitých případech ho nemusíme mít dostatek:

  • při nedostatku určitých živin (bílkovin, vitamínu C, B3, B6 a železa),
  • z důvodu stresu (zvýšená spotřeba vitamínů),
  • při zanesených játrech (neoptimální fungování jater) nebo
  • při zvýšené potřebě (ketóza).

Pokud máš nedostatek L-karnitinu, bude veškerá tvá snaha zbytečná. Užíváním L-karnitinu se můžeš vyhnout riziku, že tvému tělu se nebude dařit efektivně spalovat tuky a budeš proto rychle vyčerpán.

Proč MCT oleje?

MCT, resp. triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (tuky), jsou výjimečné zejména svými malými rozměry, díky čemuž se rychleji dostanou do jater na spalování. Jelikož jsou tak rychle dostupné, naše tělo je může rychle použít k produkci energie a ketonů. V tom se MCT podstatně liší od tuků s dlouhými řetězci (těch, kterých sníme běžně nejvíc).

Tuky s dlouhými řetězci musí projít komplikovaným procesem, aby je tělo dokázalo zpracovat: poté, co je zpracuje žluč a enzym lipáza, vydávají se na dlouhou cestu přes lymfatický systém, dokud konečně neskončí v játrech. MCT celý tento proces přeskočí.

Přidání MCT olejů do stravy s nižším obsahem sacharidů je proto výborná volba, pokud chceš:

  • rychle dostupnou energii,

  • vyšší výkonnost,

  • lepší mentální schopnosti

  • zmírnit fázi přechodu do stavu ketózy (symptomy tzv. keto chřipky – anglicky „keto flu").

Jak L-karnitin, tak stejně i MCT oleje získáš spolu v nové sadě Keto Power Pack, která obsahuje:

  • L-Carnitine Power Shots, „shoty", resp. malé lahvičky s L-karnitinem vysoké švýcarské kvality a
  • Keto Drink s kokosovou příchutí, který obsahuje vysokou koncentraci kokosových MCT olejů ve formě prášku.