Kolagen pro muže: 5 důvodů, proč by měl být součástí tvé každodenní rutiny

Co je kolagen? 

V posledních letech se o kolagenu a kolagenových doplňcích hovoří stále dokola, ale položil sis někdy otázku, co to vlastně kolagen je a jakou roli hraje v našem těle?

Pokud je odpověď „ne“, nezoufej, máme pro tebe řešení.

image

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle. Jeho nejvyšší koncentrace se nachází v kostech (90 %), šlachách (85 %), vazech a kloubních chrupavkách (70 %) a kůži (75 %), takže si jistě dokážeš představit, že jeho role je mnohem důležitější než jen udržovat pleť bez vrásek, jak se často propaguje. Jeho hlavní úlohou je poskytovat různým tkáním sílu, oporu a pružnost, abychom byli schopni správně fungovat a zůstali aktivní i v pokročilejším věku.

V našem těle se nacházejí různé typy kolagenů:

  • Typ I: je nejběžnějším typem kolagenu a tvoří 90 % naší kůže, kostí, šlach a vazů.
  • Typ II: nachází se v chrupavkách a podporuje zdraví kloubů a trávicího traktu.
  • Typ III: se nachází ve svalech, tepnách a orgánech spolu s typem I. Podporuje kůži a kosti a je důležitý pro zdraví kardiovaskulárního systému.
  • Typ IV: nachází se ve všech vrstvách kůže.
  • Typ V: tvoří buněčné membrány a společně s typy I a III zajišťuje kvalitu tkání.
  • Typ X: je přítomen hlavně v chrupavkách a je zodpovědný za tvorbu kostí.

Ano, kolagen je skvělý, ale věděl jsi, že po čtyřicítce jeho produkce klesá o 15 %?

Je třeba zmínit jednu věc – po dvacítce se schopnost těla produkovat kolagen postupně snižuje přibližně o 1 % ročně. Kromě přirozeného procesu stárnutí kolagenu jej dále ubývá v důsledku škodlivých vnějších faktorů, jako jsou např:

  • Sluneční záření
  • Tabák
  • Podvýživa
  • Stres
  • Nedostatek spánku
  • Znečištěné ovzduší

banners

Měli by muži užívat kolagen?

Ačkoli reklamy propagují zkrášlující účinky kolagenu především pro ženy, v poslední době si mohou speciální kolagenové směsi přizpůsobené jejich potřebám dopřát i muži. Pojďme se podívat na všechny způsoby, kterými může kolagen prospět tvé celkové pohodě.

1.Už žádné vrzající klouby

Kolagen typu II je běžnou součástí kloubů a chrupavek, a jak jeho množství s věkem klesá, naše klouby začínají být stále méně pružné. To samozřejmě může mít vliv na naši kondici a kvalitu života obecně. Nemůžeme ti slíbit, že se budeš opět cítit na dvacet, ale užívání kolagenového doplňku by ti mohlo pomoci posílit šlachy a vazy a pomoci ti získat zpět určitou pružnost a hbitost.

2. Urychlení doby regenerace

Díky vysokému počtu aminokyselin obsažených v kolagenu jsou tyto doplňky ideálním způsobem, jak doplnit bílkoviny ztracené během náročného tréninku, opravit mikrolesie a pomoci ti nabrat svalovou hmotu. Přidej tedy do svého potréninkového koktejlu odměrku svého oblíbeného kolagenového prášku, abys urychlil dobu regenerace a byl v mžiku připraven na novou dávku cvičení.

3. Zdravá střeva = šťastná střeva

Kolagen se nachází také v tlustém střevě, kde pomáhá podporovat pružnost buněk, chrání střevní sliznici a tlumí záněty. Užívání kolagenových doplňků může dokonce pomoci při závažnějších stavech, jako je syndrom propustného střeva a zánětlivé onemocnění střev.

4. Stárnutí s grácií

Přestože muži stárnou jako víno, nejsme imunní vůči vráskám, které se začínají objevovat v určitém věku. V žádném případě netvrdíme, že jedna odměrka kolagenu vás promění v Doriana Graye. Pravidelné užívání kolagenových doplňků jako součásti vyvážené stravy a zdravého životního stylu však může pomoci vaší pokožce udržet si pevný, pružný a mladistvý vzhled i ve zralejším věku.

5. Krásné vlasy každý den

Dalším příznakem stárnutí, na který většina mužů nerada myslí, je vypadávání vlasů. S přibývajícím věkem začíná ubývat keratinu, bílkoviny, která je zodpovědná za udržování zdravých vlasů, což má za následek jejich štětinatost, slabost a dokonce i řídnutí. Kolagen nejenže udržuje naše vlasové folikuly silné, ale obsahuje také aminokyseliny nezbytné pro tvorbu keratinu. Kolagen můžeme považovat za mocného spojence svěžích a zdravých vlasů.


Jaký je nejlepší kolagenový přípravek pro muže na trhu?

Zbrusu nový přírůstek do rodiny PowGen, Mr. Collagen, je doplněk stravy, který obsahuje hydrolyzovaný hovězí kolagen, ESM®, biotin a vitamín C a nabízí kompletní podporu 4 v 1 pro tvé klouby, cévy, vlasy a pokožku. Nejenže tedy budeš moci zlepšit svůj výkon v posilovně, ale budeš při svém oblíbeném tréninku i dobře vypadat. Vyzkoušej ho a dej nám vědět, jak se cítíš!

*Výsledky se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od výsledků popsaných na webových stránkách.