Proč jsou MCT tím nejlepším zdrojem energie, když jste na dietě keto?

Přesněji řečeno, triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT) mohou být použity pro energii super rychle. K jejich rozpadu není třeba žluči, enzymové lipázy ani L-karnitinu využitého na energii. To je činí naprosto odlišnými od většiny tuků, které konzumujeme, což jsou triglyceridy s dlouhým řetězcem.

image

Začněme se základy: když jste na dietě keto, dramaticky snížíte množství sacharidů, aby vaše tělo začalo používat tuky na energii namísto cukrů (sacharidů). Vaše tělo (přesněji játra) transformují tuky na ketony, molekuly, které dodávají energii našim buňkám v nepřítomnosti cukru.

Proč vaše tělo nepoužívá přímo tuky? Protože nemohou vstoupit do mozku stejným způsobem jako cukr (glukóza) nebo ketony. A mozek je hladový orgán, takže potřebuje neustálý přísun glukózy nebo ketonů.

MCT vám pomáhají rychleji dosáhnout ketózy

Výzkum* ukazuje, že s MCT pomáháte vašemu tělu rychleji dosáhnout ketózy (generování ketonových sloučenin) a také rychleji využívat energii získanou z ketonů (ve srovnání s „běžnými“ tuky, které jsou většinou triglyceridy s dlouhým řetězcem). Tímto způsobem také zkrátíte adaptační fázi, kdy vaše tělo přechází ze závislosti na glukóze na preferenční použití ketonů.

Méně příznaků keto chřipky

To znamená, že budete také pociťovat méně výrazné příznaky tzv. keto chřipky, jako je menší únava, méně svalových křečí a méně bolestí hlavy. Jak to funguje? Protože MCT obchází cestu, pokud jde o absorpci a využití tělem – tyto molekuly jsou dostatečně malé, aby nepotřebovaly veškeré biochemické vybavení, aby byly dostupné na rozdíl od normálních tuků.

Rychle se vstřebávají a jsou snadno dostupné pro energii, stejně jako cukr.


HLAVNÍ ROZDÍL MEZI MCT a LCT (TRIGLYCERIDY s dlouhým řetězcem = většina tuků, které běžně jíme)

 MCT

 LCT

  • Střední řetězec = menší molekula = rychlé a jednoduché využití v našem těle
  • Dlouhý řetězec = větší molekula = zabere déle, aby je naše tělo zpracovalo
  • Přednostně se používá pro energii
  • Přednostně se používá pro tukové zásoby

 

  • Vstřebává se přímo (od střeva přes krevní oběh až do jater)
  • Dlouhá cesta lymfatickým systémem do krevního oběhu a do jater
  • Není vyžadována žluč (pro rozštěpení/ emulzi do menších kapek tuku)
  • Žluč je vyžadována
  • Enzymová lipáza není vyžadována pro další štěpení
  • Lipáza je vyžadována
  • L-karnitin není třeba
  • L-karnitin je třeba k dopravdě LCT do mitochondrií (stroje pro spalování a tvorbu energie)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ale pamatujte, že většina tuků, které jíte, je stále typem dlouhého řetězce, takže budete potřebovat hodně karnitinu!
 
MCT jsou ty, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů rychleji.
 

KETO drink – vysoce kvalitní MCT a podpora jater

KETO nápoj je energetický booster, který potřebujete při dietě keto. Nejen, že dodává vysoce kvalitní MCT z kokosu, ale také hořčík, který zabraňuje svalovým křečům, yerba (mate) čaj proti psychické nebo fyzické únavě a všech 13 základních vitamínů. Tímto způsobem vám pomůže překonat potenciální nedostatek vitamínů. Konkrétně, když na keto dietě dramaticky snížíte množství sacharidů, které jsou také bohatými zdroji vitamínů.

V neposlední řadě s pomocí cholinu podpoříte hlavní orgán zodpovědný za výrobu ketonů – játra. A nejen ketony, játra syntetizují také L-karnitin, aminokyselinu, kterou potřebujete ke spalování většinu tuků, které jíte (což jsou, jak již bylo řečeno, tuky s dlouhým řetězcem), jelikož slouží jajo nosič, který je přenáší do buněčných továren na energii – mitochondrií . Játra také produkují žluč, která je klíčová pro využití většiny tuků, které konzumujete (opět jsou to LCT).

Je zřejmé, že v průběhu ketózy se chceme dobře starat o svá játra. KETO drink se o to postará.

 

_____________________________________________________________________________________

* Cliff J. d C. Harvey, Grant M. Schofield, Micalla Williden, and Joseph A. McQuillan, “The Effect of Medium Chain Triglycerides on Time to Nutritional Ketosis and Symptoms of Keto-Induction in Healthy Adults: A Randomised Controlled Clinical Trial,” Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2018.