Přerušovaný půst – a jak může podpořit hubnutí

Přerušovaný půst je známý již několik let a jeho příznivci z celého světa básní o jeho výhodách. Co je to ale vlastně přerušovaný půst a proč si získal takovou popularitu?

Začněme od začátku.

image

Co je přerušovaný půst

Přerušovaný půst je způsob stravování, který spočívá ve střídání jídla a půstu. Nejde o to, co jíš, ale kdy jíš – a kdy nejíš. 

Doba půstu obvykle trvá od 12 do 40 hodin1. Během této doby nejsou povoleny žádné pevné potraviny ani kalorické nápoje. Můžeš se však vyřádit na vodě, kávě a dalších nekalorických nápojích. Takže pokud si dáš večeři v 18 hodin a snídani až třeba v 6 hodin ráno, už to je výhra (jen mezi tím nepodlehni chutím)!

Oblíbené typy přerušovaného půstu

Existuje mnoho variant přerušovaného půstu, ale ty následující patří mezi nejoblíbenější:

Časově omezené stravování

Tento typ zahrnuje každodenní půst po dobu minimálně 12 hodin. Jednou z nejoblíbenějších variant je 16/8, kdy se postíš 16 hodin a jíš během zbývajících 8 hodin.

Strava 5:2

Tento typ půstu spočívá v tom, že pět dní v týdnu jíš normálně a zbylé dva dny omezíš příjem na 500-600 kalorií.

Jez-přestaň jíst-jez

Tato varianta spočívá v půstu po dobu 24 hodin jednou nebo dvakrát týdně. Vypadá to jednoduše – ale je to opravdu tak?

Střídavý jednodenní půst

Tato varianta je poměrně jednoznačná – spočívá v tom, že se každý druhý den postíš a ostatní dny jíš normálně.

Strava válečníka

Válečnická dieta, kterou praktikují jen ti nejdisciplinovanější a nejodhodlanější lidé, spočívá v konzumaci syrového ovoce a zeleniny během dne a jednoho velkého jídla večer.

Možná si říkáš, že to zní jako velké úsilí – tak proč bys to měl dělat?

Jde o to, že...

Výhody jsou bláznivé!

Studie prokázaly, že přerušovaný půst může mít neuvěřitelný vliv na hubnutí. Přerušovaný půst totiž může posílit funkci hormonů, které podporují odbourávání tělesného tuku a usnadňují tělu jeho přeměnu na energii. 

Kromě zvýšení rychlosti metabolismu pomáhá také snížit příjem kalorií – díky menšímu stravovacímu oknu si nakonec dopřeješ méně jídel. (Pokud to ovšem nekompenzuješ tím, že budeš jíst o to více, když to půjde ;-) ).

Ale je toho víc! Výzkum odhalil, že mezi výhody přerušovaného půstu patří pozitivní vliv na:

  • myšlení a paměť
  • zdraví srdce
  • fyzickou výkonnost
  • tělesnou hmotnost
  • zdraví tkání

Moudrá rada:

Protože půst zahrnuje omezení jídla, může vést k nedostatku živin. Skvělým způsobem, jak udržet vitamíny a minerály v pořádku, je užívat je ve formě doplňků stravy. Chytrou volbou jsou přípravky, které poskytují alespoň 100 % doporučeného denního příjmu živin.

Usnadni si práci

Ačkoli výhody mohou znít jako snadný tahák, samotná cesta není jen procházka růžovým sadem. My však máme přesně to, co potřebuješ, aby byla co nejjednodušší.

Zlepši své výsledky přerušovaného půstu s produktem Alpha Detox

Alpha Detox je dokonalý detoxikační nápoj, který ti pomůže zničit toxiny a nastartovat hubnutí. To je velmi důležité na začátku každé cesty k hubnutí a zde je důvod, proč. 

Toxiny se ukládají v tucích. Jakmile začneš spalovat tuk, uvolňují se do těla. Alpha Detox ti je pomůže z těla vyplavit, což také pomůže nastartovat hubnutí.

Potlač večerní hlad a podpoř noční spalování tuků pomocí Night Buster

Odolat šíleným chutím není snadný úkol – ale Night Buster ti může pomoci! Znič chutě pomocí tohoto super nápoje 4 v 1, který také podporuje noční hubnutí, podporuje játra (hlavní orgán spalující tuky) a pomáhá ti získat hluboký, regenerační spánek.

Účinky produktu se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách.

Zdroje: 

1 Rynders, Corey A., et al. “Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss.” Nutrients, vol. 11, no. 10, 14 Oct. 2019, p. 2442., https://doi.org/10.3390/nu11102442