image

Tipy pro boj se sacharidy

Jak bojovat proti sacharidům?

My víme, my víme... O sacharidech existuje mnoho informací a může být obtížné se vyznat v těch správných. Můžeme po sacharidech ztloustnout? Měli bychom sacharidy zcela vyloučit, pokud se snažíme zhubnout? Ale pokud pravidelně cvičíme, potřebujeme je jako zdroj paliva, že?  

Chtěli jsme ti poskytnout užitečného průvodce, který ti odpoví na tyto a další otázky. Čti dál a dozvíš se vše, co potřebuješ vědět o sacharidech! 

image

Co jsou to sacharidy?

Sacharidy jsou spolu s bílkovinami a tuky jednou ze tří hlavních živin obsažených v potravinách a nápojích. Jejich hlavním účelem je dodávat našemu tělu palivo. Tři hlavní kategorie sacharidů jsou cukry, škroby a vláknina. 

Většina sacharidů se v těle přeměňuje na glukózu, která se pak využívá k výrobě energie. Část zkonzumovaných sacharidů se ukládá ve formě tuku. Výjimkou je vláknina: ta sice neposkytuje přímo energii, ale vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a slouží k produkci mastných kyselin, které některé buňky využívají jako energii.

Dobré a špatné sacharidy 

Tady je pointa: ačkoli často slýcháme o tom, že po sacharidovém obžerství můžeme ztloustnout, ve skutečnosti nám ne všechny sacharidy škodí! Sacharidy lze rozdělit do dvou skupin: na sacharidy plnohodnotné (komplexní) a sacharidy rafinované (jednoduché).  

Celozrnné sacharidy jsou bohaté na živiny a vlákninu, zasytí nás bez glykemických špiček a mohou zlepšit metabolické zdraví. Rafinované sacharidy naopak mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi a následně zvýšenou chuť na jídlo, což vede k přibývání na váze. 

Proč po nich toužíme a jak je můžeme omezit?

Sladkosti, chléb, těstoviny, sladké nápoje... Rafinované sacharidy vyhledáváme, když chceme mít pohodlí nebo když se chceme odměnit. Protože si je spojujeme s pozitivními emocemi a protože mohou zvyšovat hladinu serotoninu v našem těle a způsobovat, že se cítíme šťastnější, může být neuvěřitelně těžké ignorovat chuť na sacharidy. 

Zde je několik tipů, jak se vypořádat s chutí na sacharidy: 

1. Zvol správný typ sacharidů 

Vyhýbej se rafinovaným sacharidům, jako jsou sladké nápoje, bílé pečivo, sladkosti a vše, co je vyrobeno z bílé mouky. Celozrnné sacharidy, jako je zelenina, quinoa, ječmen, luštěniny, brambory, celozrnné obiloviny, oves a fazole, ti pomohou cítit se sytí po delší dobu a bez glykemických špiček. 

Pokud potřebujete alternativní svačinu, doporučujeme ořechy, sýr a vejce: všechny jsou vynikajícím zdrojem sacharidů a bílkovin. 

2. Vyhni se sladkým nápojům 

Když cítíme pocit hladu, často máme ve skutečnosti jen žízeň a naše tělo si spletlo signály, které nám vysílá. Hydratace je velmi důležitá, ale místo sladkých nápojů doporučujeme pít ochucenou perlivou vodu nebo studenou vodu s vymačkanou citronovou šťávou. Pokud jsou ovocné šťávy základem vašeho jídelníčku, nahraďte je čerstvým ovocem.

3. Hledej rozptýlení

Zabývej se svými oblíbenými koníčky, zkus si zacvičit a především si najdi čas na to, aby ses vyhnul stresorům, které by tě mohly vést k hledání útěchy v jídle. Dechová cvičení nebo meditace ti v krizových situacích pomohou zachovat chladnou hlavu. 

4. Ujisti se, že dostatečně odpočíváš

Nedostatek spánku může způsobit, že máme během dne chuť na kaloričtější jídlo, a může dokonce ovlivnit naše hormony hladu. Snaž se spát přibližně 7 hodin denně, abys udržel tělo v dokonalé rovnováze. 

5. Postupuj krok za krokem 

Pokud začneš držet dietu a striktně se vyhýbat všem „špatným“ sacharidům, může se stát, že se staneš posedlým všemi potravinami, které už nemůžeš jíst. Dělej proto jeden krok za druhým a nebuď na sebe příliš přísný! Nejprve nahraď sladké nápoje něčím zdravějším, pak vyřaď další sladkosti a tak dále. 

Stále se potýkáš s problémy? Sniž množství kalorií v jídle o polovinu pomocí Carb Eliminator!

Víme, jak obtížné může být zcela vyloučit sacharidy, a proto náš tým odborníků tvrdě pracoval na vývoji našeho blokátoru sacharidů Carb Eliminator! Stejné porce, ale o polovinu méně kalorií! 

  • S prvotřídními složkami, které blokují sacharidy pro optimální účinek  
  • Blokuje 54* % enzymů, které tráví sacharidy, a zabraňuje jejich přeměně na tělesný tuk
  • Blokuje 58* % enzymů trávících tuky a pomáhá snižovat množství kalorií
  • Pomáhá redukovat tělesný tuk a dosáhnout štíhlejší postavy
  • Udržuje vysokou hladinu energie i přes snížení kalorické hodnoty 

Stačí 1 kapsle před dvěma hlavními jídly! Kup si ho nyní s exkluzivní slevou!

*Účinky výrobku se mohou u jednotlivých osob lišit a mohou se lišit od účinků popsaných na webových stránkách. Naše výrobky nejsou určeny k prevenci, léčbě nebo vyléčení závažných onemocnění. Důležité je dodržovat vyváženou stravu a zdravý životní styl. 

Zdroje: 

DiGiacinto, J. (2021, 23 luglio). 13 semplici modi per mangiare meno carboidrati. Healthline. Recuperato il 24 gennaio 2023, da https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-eat-less-carbs#try-sugar-alternatives. 

Come mangiare carboidrati aiuta il cervello a produrre serotonina. Gene Food. (2022, 25 novembre). Recuperato il 24 gennaio 2023, da https://www.mygenefood.com/blog/carbs-addictive-make-us-happy-literally/ 

Produkty pro vás