Ketogenní dieta bez L-karnitinu nemá smysl

Odborníci zjistili, že při průběhu ketogenní diety můžeme mít nedostatek L-karnitinu. Bez něj se spalování tuku zastaví. Proč dochází k jeho nedostatku a co s tím můžete udělat?

image

Aminokyselina L-karnitin je nutná pro spalování tuků. Úkolem L-karnitinu je posílat tuky do té části buňky, která je zodpovědná za jejich oxidaci (spalování) – do mitochondrií. Teprve pak se může tuk použít pro tvorbu energie.

V normálních podmínkách, s pestrou a vyváženou stravou, dochází k nedostatku L-karnitinu jen zřídka. V případě ketogenní diety se však spotřeba L-karnitinu natolik zvýší, že nabídka často nepokrývá poptávku.

Při nedostatku L-karnitinu se spalování tuků zastaví

Cílem ketogenní diety je snížit příjem uhlohydrátů, přičemž zvyšujeme příjem bílkovin a tuků. Tak přinutíme tělo, aby jako první zdroj energie používalo tuk. Tím začneme ztrácet přebytečná kila nahromaděná ve formě tukové tkáně. Při nedostatku L-karnitinu se spalování tuku zastaví.

Proto si můžete po čase všimnout, že vaše ketogenní dieta už víc nepřináší takové výsledky, jako na začátku.

Proč dochází k nedostatku L-karnitinu?  

L-karnitin je částečně esenciální aminokyselina. To znamená, že ji zčásti produkujeme sami, pokud k tomu máme dostatek potřebných živin. V optimálních podmínkách vzniká 25 % denní spotřeby v játrech a ledvinách, zbytek je třeba přijmout v potravě.

Znamená to, že na dostačující množství L-karnitinu pro potřeby těla, musí být splněny dvě podmínky:

  • Musíme přijmout dostatek nutně potřebných látek v potravě

Aby se mohl L-karnitin v těle tvořit, musíme přijmout dostatek aminokyselin methionin a lysin a 3 druhy vitamínů, které jsou důležité při syntéze L-karnitinu: vitamín B3, B6 a C.

Pokud ze svého jídelníčku vyškrtnete uhlohydráty, riskujete, že nebudete přijímat dostatek těchto vitamínů.

Na vlastní tvorbu L-karnitinu potřebujeme také železo, ale toho obyčejně s potravou dokážeme přijmout dostatek.

  • Játra musí fungovat správně

Hlavním zdrojem L-karnitinu v potravě jsou výrobky živočišného původu, zejména maso. Pro dobrou absorpci je důležité, aby střeva fungovaly optimálně.  Navíc pro vlastní syntézu musí správně fungovat také játra a ledviny.

To vše se zdá samozřejmé, ale není tomu zcela tak. Podle oficiálních informací má v rozvinutých zemích světa až 25 % lidí zanesená játra, podle některých hodnocení dokonce až 35 %. To znamená, že játra nefungují tak, jak mají. Z toho může vyplývat, že tvorba L-karnitinu není dostatečná.  

Využijte sílu L-karnitinu pro spalování tuků a budování svalové hmoty

Ve sportovním světě je L-karnitin velmi známý výživový doplněk. Využívá se především na zvyšování odolnosti a zlepšení regenerace svalstva po cvičení. V kombinaci s guaranou je také skvělou pomocí při spalování tuku a formování postavy, především pokud cvičíte.

V kapslích PowGen L-Carnitine Max Power z nové řady výrobků pro muže PowGen se spojuje nejčistší L-karnitin ze Švýcarska a guarana. Proto PowGen L-karnitin Max Power, bez ohledu na dietu, které se držíte, zvyšuje spotřebu tuků, zrychluje metabolismus a zlepšuje odolnost.