Výhody elektrolytů pro sportovce

Věděl/a jsi, že sportovec by měl vypít v průměru 4 litry vody, pokud se jedná o ženu, a 5,7 litru, pokud se jedná o muže? Pravděpodobně jsi již slyšel/a o hydratačním pravidle – vypít alespoň dva litry vody, abys udržel/a tělo hydratované – pro sportovce to ale neplatí.

Voda a nápoje s elektrolyty patří mezi oblíbené volby sportovců. Jaké jsou však skutečné výhody elektrolytů a co vlastně elektrolyty dělají?

Přečti si, co se děje, když má tvé tělo nedostatek elektrolytů, a proč je dobré přimíchávat do nápojů elektrolyty v prášku. 

image

Jsou pro tebe elektrolyty prospěšné?

Zvedání činek, běhání a obecně pohyb mají nekonečně mnoho zdravotních výhod. Pocením a cvičením však ztrácíš mnohem víc než jen tuk, toxiny a kila navíc. Ztrácíš také velké množství elektrolytů.

Elektrolyty jsou základní minerály, které vytvářejí elektrický náboj a udržují správnou funkci nervů, svalů, krevního tlaku a dalších systémů. 

Nejdůležitějšími minerály jsou:

  • Sodík – je zodpovědný za hospodaření s tělesnými tekutinami a regulaci krevního tlaku a je nezbytný pro funkci svalů a nervů
  • Chlorid – odpovídá za rovnováhu elektrolytů, kyselosti a zásaditosti
  • Draslík – reguluje svalové kontrakce, zdraví kostí, srdce a krevní tlak
  • Hořčík – podporuje snížení únavy a vyčerpání, rovnováhu elektrolytů, zdravý srdeční rytmus, rovnováhu glukózy v krvi a přispívá k imunitnímu systému
  • Vápník – jsou nezbytné pro zuby a kosti, nervové impulzy, pohyb svalů a srážení krve
  • Fosfát – posiluje zuby a kosti a podporuje obnovu a růst tkání
  • Bikarbonát – zodpovědný za udržování zdravého pH a regulaci srdeční činnosti

Zdravotní výhody elektrolytů pro sportovce 

Aktivitou a nárůstem svalové hmoty ztrácíš také hodně tekutin. Tvoje tělo se skládá ze 40 % z tekutin uvnitř buněk a z 20 % z tekutin vně buněk. Úkolem elektrolytů je udržovat tyto tekutiny v rovnováze.

Mnoho sportovců užívá elektrolyty v prášku nebo pije elektrolytové nápoje, aby své tělo podpořili během zátěžových období, jako je například náročný trénink. Proč jsou ale elektrolyty ve světě sportu tak důležité?

  • Nejdůležitější prioritou každého sportovce je hydratace. Abys zajistil/a správnou rehydrataci po ztrátě velkého množství potu, je nejrozumnějším řešením užívání doplňků stravy s elektrolyty. Sodík, draslík a chloridy usnadňují pohyb vody v těle a kontrolují tělesné tekutiny uvnitř i vně buněk.
  • Hlavním cílem cvičení je růst svalů a elektrolyty hrají ve svalové funkci zásadní roli. Pomáhají uvolňovat svaly a správně se stahovat, zejména během tréninku.
  • Nápoje s elektrolyty ti pomohou zlepšit sportovní výkon a zvýšit vytrvalost, protože udržují správnou rovnováhu tekutin.
  • Dny odpočinku jsou vyhrazeny pro regeneraci svalů. Elektrolyty pomáhají obnovit poškozenou tkáň a podporují lepší regeneraci, protože během ní dodávají tělu energii.

Co se může stát sportovcům, kteří trpí nerovnováhou elektrolytů? 

Rozpoznání příznaků nerovnováhy elektrolytů

Pokud si po pořádném tréninku nedopřeješ dostatek tekutin a vhodné jídlo, zbavuješ své tělo minerálů a elektrolytů, které potřebuje.

Během pocení ztrácíš mnohem více tekutin než v opačném případě. V průměru za den ztratíš dýcháním, kůží a vylučováním asi 2 až 3 litry tělesné tekutiny. Cvičení a pocení urychlují proces odvádění vody (a elektrolytů) z těla.

Pokud ztracené minerály nenahradíš a ztratíš jich příliš mnoho, může to vést k příznakům, které signalizují nerovnováhu elektrolytů. Můžeš pociťovat nízkou hladinu energie, sníženou fyzickou a duševní výkonnost, svalové křeče, mozkovou mlhu a podrážděnost, a dokonce i nepravidelný srdeční tep a nevolnost.

Jak napravit nerovnováhu elektrolytů? 

Prvním krokem k obnovení rovnováhy elektrolytů je zjistit, proč k nerovnováze vůbec došlo. Polož si několik důležitých otázek: Vypil/a jsi po cvičení dostatek tekutin? Přijal/a jsi po vypocení dostatek sodíku? Piješ během dne dostatek vody?

Vše se vrací ke sledování a úpravě stravy. Pro sportovce je prioritou přijímat dostatečné množství sacharidů, abys získal/a energii pro trénink, a poté zásobovat svaly dostatečným množstvím bílkovin. Chybou, kterou pravděpodobně děláš, je, že zapomínáš na minerály.

Kolik elektrolytů můžeš získat ze stravy?

Zelenina, ovoce, semena a ořechy a mléčné výrobky obsahují velké množství elektrolytů, protože jsou plné vitamínů a minerálů. Toto jsou nejlepší zdroje potravin bohaté na elektrolyty a kolik elektrolytůz nich můžete získat: 

  • Mandle, para ořechy a baby špenát jsou bohaté na hořčík, který přispívá k tvorbě energie, zdraví kostí a dobrému spánku. Kaloricky vydatná hrst brazilských ořechů však poskytuje pouze 38 % denní potřeby hořčíku. 
  • Zdrojem draslíku v potravinách jsou banány, brambory a fazole. Draslík se podílí na rovnováze tekutin v těle, svalových kontrakcích a krevním tlaku. Průměrná porce těchto potravin vám dodá přibližně 15 % denní doporučené dávky draslíku. 
  • Mořské řasy, kuchyňská sůl a syrová mrkev obsahují chloridy, které podporují rovnováhu elektrolytů v těle. Snědením syrové mrkve po tréninku získáte 7 % denní potřebné dávky chloridů, ale kuchyňská sůl vám poskytne 97 % potřebných chloridů (i když pokud si nedáš pozor, můžeš snadno zkonzumovat příliš mnoho soli, což může vést k bolestem hlavy, nadýmání a otokům). 
  • Mléko, sýry a jogurty jsou plné vápníku, který podporuje zdraví zubů a kostí. Snědením jednoho jogurtu přijmete pouze 21 % denní potřeby vápníku.

Nejrychlejší způsob, jak obnovit elektrolyty 

Aby ses vyhnul/a předělávání stravovacích plánů a možnému přejídání, nejrychlejší způsob, jak těžit ze všech výhod elektrolytů, je zvážit doplňky stravy s elektrolyty.

Láhev s vodou je při tréninku v posilovně, pěší turistice nebo běhu na dlouhou vzdálenost nezbytností. Přimícháním sáčku elektrolytů v prášku můžeš obohatit obyčejnou vodu a dodat tělo elektrolyty, které ti dodají sílu na další kilometry.

U populárních sportovních nápojů, které si můžeš koupit v každém obchodě, je však třeba si dát pozor. Když se podíváte na zadní stranu lahve nebo sáčku, rychle zjistíš, že jsou plné cukru a kalorií nebo nemají ve složení dostatek minerálů. 

V XTRAZE jsme hrdí na to, že jsme pro mnoho sportovců tím nejlepším parťákem při tréninku. Proto jsme si lámali hlavu a zapojili svaly, abychom při vývoji našeho Active Electrolytes vytvořili doplněk, který na trhu skutečně vyniká.

Active Electrolytes od XTRAZE 

Naše receptura obsahuje 2290 mg elektrolytů, více draslíku a hořčíku než jakýkoli jiné elektrolyty v prášku na trhu.

Díky vysokému podílu denního doporučeného množství základních minerálů můžeš zapomenout na únavu a svalové křeče a pokračovat v tréninku k dosažení svých cílů. 

Sportovec potřebuje také více vitamínů (nejen bílkoviny, sacharidy a minerály), proto jsme do složení zařadili vitamínC a vitamíny B-komplexu – ne nízké nebo vysoké procento, ale 100 % vitamínů, které denně potřebuješ! 
Vitamín C posiluje imunitu během intenzivního fyzického výkonu a po něm, snižuje únavu a vyčerpání a podporuje normální energetický metabolismus. 
Vitamíny B-komplexu jsou důležité pro zdraví buněk, hladinu energie, trávení a chuť k jídlu. 

Active Electrolytes jsou také nízkokalorickým doplňkem stravy, protože naše elektrolyty v prášku jsou  vyrobeny bez cukru – jsou slazeny stévií, přírodním sladidlem. Aby byly ještě chutnější a osvěžující, přidali jsme do něj přírodní citronovou příchuť, která uspokojí vaše chuťové pohárky po propoceném cvičení. 

 Balení v praktických sáčcích, které jsou ideální k užívání při jakémkoli cvičení, ti umožní nechat nerovnováhu elektrolytů a její příznaky v minulosti a dodat tělu potřebnou sílu a energii.

Začni ještě dnes a dosáhni svých cílů v posilovně rychleji, silněji a zdravěji! 

Produkty pro vás

Mohlo by vás zajímat