Podzimní běhání: 6 důvodů, proč je nejlepší

Jakmile se listy začnou zbarvovat do žluta a vzduch je trochu chladivější, můžeš cítit obnovený pocit energie a motivace. Je to sezóna změn, nových začátků a jak lépe ji přijmout, než si zašněrovat běžecké boty a vyrazit na stezky nebo na chodník?

image

Pokud jsi někdy přemýšlel/a, kdy je nejlepší čas začít nebo zintenzivnit běžeckou rutinu, už nehledej. Díky své krásné krajině a chladnějšímu počasí je podzim ideální na to, jít si zaběhat!

6 důvodů, proč je podzim jako stvořený pro běhání 

1. Perfektní podmínky 

Protože podzim je obvykle chladnější a vlhčí, může se to zdát jako neintuitivní nápad, ale svěží podzimní vzduch má pro běžce určité výhody. Pryč jsou lepkavé a vlhké letní dny, které uvolňují místo pro chladnější teploty, které snižují pravděpodobnost přehřátí a dehydratace, což je skvělé pro výdrž.

2. Běhání je jednodušší 

Nižší teploty znamenají, že tvoje tělesná teplota bude také nižší – a tím pádem i srdeční frekvence. Nižší tepová frekvence znamená, že ti běhání bude připadat mnohem snazší a tvoje rychlost se může přirozeně zvýšit, i když vynaložíš stejné množství práce. Toto je ideální čas usilovat o to nové osobní maximum!

3. Krása všude kolem

Podzim je vizuální lahůdka. Živé odstíny červených, oranžových a žlutých listů vytvářejí malebnou kulisu pro tvoje běhání. Ať už běžíš místním parkem nebo po naučné stezce, podzimní scenérie tě jistě udrží v motivaci a zpříjemní tvoje běhy.

4. Výbava na prodej 

Any exercise equipment tends to be the most expensive at the start of the year when everyone is trying to tackle new fitness goals. On the other hand, autumn is the time of massive discounts, including on workout gear. This can help you buy quality sneakers and other equipment without spending too much money and build a running wardrobe that you’ll feel confident in. 

5. Výhody pro zlepšení nálady 

Běh uvolňuje endorfiny, což jsou přirozené látky, které zlepšují náladu. Jak se dny začínají zkracovat a zima se blíží, běhání ti může pomoci v boji proti sezónnímu „depce”. Je to přirozený způsob, jak si udržet dobrou náladu i v těch nejchladnějších a nejtemnějších dnech.

6. Méně tlaku, více času 

Na rozdíl od nového roku, kdy všichni spěchají za plněním svých předsevzetí, nabízí podzim uvolněnější prostředí. Kromě toho může být tvůj rozvrh o něco méně plný plánů a aktivit než v létě – zvláště pokud jsi rodič. Podzim je ideální období, kdy můžeš najít svůj rytmus a užít si proces bez tíhy očekávání.

Příprava na podzimní běh 

Se změnou sezóny by se měl změnit i tvůj přístup k běhání. Příprava na podzim vyžaduje promyšlené plánování a správnou výbavu.

Správně se vybav

S chladnějším počasím se vrstvení stává nezbytným. Začni se základní vrstvou odvádějící vlhkost, aby se pot nedostal od pokožky. Přidej tepelnou vrstvu pro izolaci, která zachytí teplo a udrží tě v teple. A konečně, větru odolná vnější vrstva tě ochrání před živly.

Obuv je dalším důležitým aspektem. Pokud se plánuješ vydat do terénu a prozkoumat stezky, investuj do dobrých běžeckých bot, které nabízejí přilnavost a podporu kotníků. I když se držíš na chodníku, podpůrný a tlumený pár běžeckých bot může znamenat rozdíl.

Nezapomínej na viditelnost, zvláště pokud běháš brzy ráno nebo večer. Mnoho běžeckého vybavení již obsahuje reflexní materiály, ale pokud ne, můžeš si vždy vzít reflexní vestu nebo čelenku nebo si s sebou vzít čelovku.

Zahřátí a protažení

Druhým klíčovým aspektem přípravy na podzimní běh je rutina zahřátí a protažení. Nikdy nepodceňuj sílu dobrého zahřátí. Postupně zvyšuje tepovou frekvenci a připravuje svaly na nadcházející fyzickou námahu. Věnuj alespoň 5–10 minut lehkým kardio cvičením, jako je běhání na místě nebo švihadlo.

Poté pokračuj protahováním, abys zlepšil/a svou flexibilitu a snížil/a riziko zranění. Zaměř se na protažení nohou, zad a paží, abys zajistil/a, že celé tělo bude připraveno na běh. Dynamické protažení jako švih nohou a kroužení paží jsou obzvláště účinné.

Síla předtréninkového doplňku 

Nakonec zvaž začlenění předtréninkového doplňku, jako je předtréninkový 5-in-1 Preworkout, do tvojí rutiny, abys získal/a extra podporu.

S přísadami, jako je guarana, zelený čaj a L-karnitin, může vysoce kvalitní předtréninkový trénink výrazně zvýšit tvoji hladinu energie a výkon, což ti umožní běhat déle a rychleji, a tak si snáze vyčistíš hlavu, což ti pomůže udržet soustředění po celou dobu běhu.

Proč je 5-in-1 Preworkout tím nejlepším parťákem na běhání 

Pokud jde o to, dát tvojí běžecké rutině extra výhodu, 5-in-1 Preworkout nabízí přesně takovou podporu, jakou potřebuješ!  

To, co jej odlišuje, je jeho multiefektový vzorec, který se zaměřuje na více oblastí, které přispívají k úspěšnému běhu. Pomůže ti udržet energii, zlepšit tvoji vytrvalost, zrychlit metabolismus, abys mohl/a spálit více kalorií, podpořit spalování tuků a udržet optimální hladinu testosteronu (zásadní pro zvýšení výkonu u mužů i žen).

Ať už chceš překonat své osobní maximum nebo si jednoduše zpříjemnit pravidelné běhání, tento předtréninkový doplněk ti pomůže.

Tak proč čekat? Učiň letošní podzim svou dosud nejlepší běžeckou sezónou. Začleň 5-in-1 Preworkout do své rutiny a zažij ten rozdíl, který může přinést. Tvoje podzimní běhání už nikdy nebude jako dřív!

Produkty pro vás

SVALOVÁ HMOTA
-47%
Speciální cena 479 Kč Běžná cena 899 Kč As low as 431 Kč
Zobrazit produkt