Jak silový trénink může zlepšit tvoji vytrvalost

Představ si toto: Je časné ráno a celé město ještě spí, když si nazuješ běžecké boty a vycházíš ven do svěžího podzimního rána. Začneš pomalu běžet, abys probudil své svaly, které jsou stále ztuhlé ze spánku, ale s každým stálým úderem nohou o zem se tvoje tělo o něco více uvolní a i tvoje hlava se vyčistí.

Někdo by mohl namítnout, že žádné cvičení není lepší než ranní běh klidným lesem nebo opuštěnými městskými ulicemi, kde jsi jedinou konkurencí ty sám/sama, která tě pohání každým dnem překonávat včerejší limity.

4 reasons to have a cheat day

Pokud se v tomto popisu poznáváš, pravděpodobně nevyužiješ příležitost vyměnit svůj osobní čas za vzpírání a nekonečná opakování v přeplněném fitku.

Nejúspěšnější tréninkové programy však zahrnují různé přístupy a vždy závisí na více než jen na jediném typu cvičení. I když tvým cílem není objem, silové cvičení může zvýšit tvoji vytrvalost, což ti umožní jezdit na kole déle, běhat delší trasy nebo dokončit více délek při plavání.

3 způsoby, jak můžeš těžit ze silového tréninku 

Silový trénink je zastřešující termín pro jakékoli cvičení, které využívá odpor k procvičování svalů. To zahrnuje dřepy, kliky, lehy, pozice prkna a cvičení s lehčími volnými vahami a odporovými gumami. Cíl silového tréninku se může lišit, ale odborníci se shodují, že zařazení silových tréninků do naší běžné rutiny může mít mnoho výhod pro vytrvalost.


1. Silnější svaly 

Prostřednictvím silových cvičení tvoje svaly zesílí a zlepší se jejich schopnost rychle produkovat sílu. Svaly budou také vyžadovat méně úsilí, aby dělaly stejné úkoly, což znamená, že můžeš běhat nebo jezdit na kole delší dobu, aniž bys se tak rychle unavil/a.

2. Zdravé klouby

Silový trénink posiluje šlachy, vazy a svaly kolem kloubů. To může snížit riziko zranění během vytrvalostních aktivit, protože silné a stabilní klouby jsou méně náchylné ke zraněním z nadměrného používání, jako je „běžecké koleno“, vyvrtnutý kotník nebo zánět.

3. Čistá svalová hmota

Kolem 30. roku života začínáme ztrácet 3 až 5 procent čisté svalové hmoty za dekádu. A zatímco vytrvalostní trénink spaluje hodně tuku, nepomůže ti k rozvoji čisté svalové hmoty.

Budování silné, čisté svalové hmoty prostřednictvím silového tréninku ti nejen poskytne dodatečnou svalovou sílu a zlepší celkový výkon, ale také pomůže chránit zdraví kostí, kloubů a svalů.

Jak začlenit silové tréninky do tvé rutiny 

Pokud máš jasno o přidání silového tréninu do své rutiny, ale stále si myslíš: „Dobře, ale v žádném případě nevkročím do nějakého vydýchaného fitka,“ žádný strach, máme pro tebe řešení. Dobrá věc je, že nemusíš investovat do drahého vybavení nebo platit absurdní částky za členství ve fitness, abys mohl/a začít.

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit efektivní cvičební rutinu, kterou můžeš provádět doma nebo venku po každodenním běhu. Vymysli 3 sady po 10 opakováníchdřepů, lehů, kliků, mostů a dalších cviků, kde využíváš svou tělesnou váhu. Jakmile se budeš cítit pohodlně, můžeš pokročit dále a přidat do svého tréninku pár činek.

Dalším skvělým cvičením na doma je pilates. Kromě toho, že pomáhá budovat svalovou hmotu, plynulý pohyb a techniky hlubokého dýchání používané v pilates posilují plíce, zlepšují krevní oběh a pomáhají ti rozvíjet lepší propojení mysli a těla a koordinaci – vlastnosti vysoce ceněné v jakémkoli typu vytrvalostního tréninku.

Maximalizuj svůj trénink s Maca Power

Chceš-li dosáhnout svého plného potenciálu, můžeš použít Maca Power, náš nový doplněk nejvyšší kvality, který zlepší tvoji odolnost a vytrvalost

Jeho pečlivě navržené složení obsahuje pouze ty nejlepší ingredience, jako je maca, ashwagandha, citrulin, arginin, selen, černý pepř a vitamín D3 (vhodný i pro vegany). Maca Power je ultimátní spojenec pro tvoje tělo a mysl. Zvyšuje výdrž, energii, udržuje kosti silné, pomáhá zvládat stres a podporuje imunitní systém.

Obohať své tělo silou Maca pro lepší vytrvalost a odolnost!