Jak se dostat do formy během spánku

Věděl jsi, že více spánku ti může pomoci dostat se rychleji do kondice?

Většina mužů si uvědomuje, že to, co jedí a jak cvičí, ovlivňuje jejich kondici. Ale jen někteří si uvědomují, že množství a kvalita jejich spánku také významně ovlivňují jejich pokroky.  

image

Mnoho studií ukazuje souvislost mezi nedostatkem spánku a nadváhou. Spánek kratší než 7 hodin za noc může vést ke špatné fyzické výkonnosti, metabolickým poruchám, nižší motivaci ke cvičení a vyššímu sklonu k přejídání**. 

Na druhou stranu bylo prokázáno, že dostatek spánku má pozitivní vliv na hubnutí a výsledky v oblasti fitness**. 

5 důvodů, proč je spánek klíčem k získání a udržení kondice

1. Zotavení a regenerace

Ačkoli to většina mužů zanedbává, regenerace je nezbytnou součástí každé fitness rutiny. Spánek zvyšuje syntézu bílkovin a uvolňování lidského růstového hormonu, což je pro regeneraci svalů zásadní. Čím hlubší je spánek, tím lepší jsou jeho regenerační účinky - to znamená, že denní spánek nemůže vynahradit špatný spánek. 

Nedostatečný spánek může zastavit tvoje výsledky a vystavit tě riziku zranění při cvičení. 

2. Zlepšený výkon

Kdykoli se v noci plně nenabiješ, může se ti další trénink zdát těžší než obvykle. Neodpočinuté tělo je slabší a může se stát, že budeš muset nedostatek energie nadměrně kompenzovat, což zvyšuje pravděpodobnost, že se zraníš. 

Pokud svému tělu umožníš správný odpočinek, regeneraci a načerpání nových sil tím, že zlepšíš délku a kvalitu spánku, můžeš zvýšit svou vytrvalost a celkovou výkonnost.** 

3. Kontrola chuti k jídlu

Chronický nedostatek spánku je spojen s vyšším příjmem kalorií, zejména z potravin s vysokým obsahem tuků a sacharidů**.

Tělo, které je nevyspalé, přechází do režimu energetického zatížení, což vede ke zvýšené chuti k jídlu a chuti na vysoké množství kalorií. Čím více hodin strávíš vzhůru, tím větší je tvoje potřeba a možnost mlsání. 

Brzké usínání ti může pomoci snížit denní příjem kalorií o 270-500 kalorií**.

4. Vyšší klidová metabolická rychlost (RMR)

Tvůj klidový metabolismus - počet kalorií, které spálíš během odpočinku - je ovlivněn tvým spánkovým režimem. Protože tvoje tělo po větší část dne odpočívá, je RMR nesmírně důležitou součástí hubnutí a udržování hmotnosti.  

Bylo prokázáno, že nedostatek spánku vyvede metabolismus z rovnováhy a obvykle snižuje klidovou rychlost metabolismu**. 

Aby tvoje tělo během odpočinku spalovalo více kalorií, musíš zlepšit kvalitu i kvantitu spánku. 

5. Stálá motivace

Nedovoláš-li svému tělu, aby se řádně zotavilo, bude pro tebe další cvičení nevyhnutelně náročnější. To tě může uvrhnout do začarovaného kruhu, který zpomalí tvůj pokrok. 

Stálá motivace a odhodlání jsou rozhodující pro dosažení tvých fitness cílů, proto dbej na to, abys byl stejně disciplinován při spánku jako při cvičení. 

Využijte každou minutu svého spánku!

Nyní, když váš, proč je spánek důležitý a jak ti jeho zlepšení může pomoci rychleji dosáhnout tvých cílů, je čas převést teorii do praxe. Proto jsme vyvinuli Night Buster - jedinečný noční spalovač tuků, který ti pomůže spát jako miminko! 

  • Spaluje tuk bez stimulantů 
  • Maximalizuje kvalitu spánku 
  • Zintenzivňuje noční spalování tuků 
  • Snižuje večerní návaly hladu a chutě na jídlo 
  • Podporuje tvoje játra - hlavní orgán pro spalování tuků 

Night Buster ti pomůže zlepšit tvůj spánek a spalovat tukové zásoby. Kup si jeden a získej jeden zdarma díky této exkluzivní nabídce! 

Zdroje : 

Spaeth, A. M., Dinges, D. F., & Goel, N. (2015). Resting metabolic rate varies by race and by sleep duration. Obesity (Silver Spring, Md.), 23(12), 2349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4701627/

Papatriantafyllou, E., Efthymiou, D., Zoumbaneas, E., Popescu, C. A., & Vassilopoulou, E. (2022). Sleep Deprivation: Effects on Weight Loss and Weight Loss Maintenance. Nutrients, 14(8). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9031614/

Tasali E, Wroblewski K, Kahn E, Kilkus J, Schoeller DA. Effect of Sleep Extension on Objectively Assessed Energy Intake Among Adults With Overweight in Real-life Settings: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2022 Apr 1;182(4):365-374. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35129580/

Watson, Andrew M. MD, MS. Sleep and Athletic Performance. Current Sports Medicine Reports 16(6):p 413-418, 11/12 2017. https://journals.lww.com/acsm-csmr/fulltext/2017/11000/sleep_and_athletic_performance.11.aspx