Stručný průvodce vitamíny a minerály: edice pro muže

Výzkumy ukazují, že muži nesplňují své denní potřeby vitamínů a minerálů – ve skutečnosti jim některé zásadní vitamíny a minerály chybí! Denní příjem klíčových živin v dostatečně vysokých dávkách je nezbytný pro celkové zdraví a vitalitu. Zjisti, jestli je svému tělu dodáváš – a co můžeš dělat, pokud ne.

image

Každé tělo je jiné, což znamená, že každý má jiné výživové potřeby. Obvykle záleží na genetické výbavě, na místě, kde žiješ, dostupnosti potravin a životním stylu obecně – roli hraje také míra pohybu a stres, kterému jsi vystaven, stejně jako kouření, konzumace alkoholu a dokonce i kofeinu. Přesto lze mezi muži obecně najít paralely.

Bylo prokázáno, že tyto živiny mají pro muže zásadní význam

Ačkoli mnohé z výše uvedených faktorů mohou vést k vyšší potřebě konkrétních živin právě pro tebe, některé vitamíny a minerály se ukázaly jako životně důležité pro celkové zdraví a pohodu u mužů obecně. Zde jsou ty, kterým by měl každý muž věnovat zvláštní pozornost.

Vitamín C 

Jeden z nejznámějších vitamínů, vitamín C, podporuje imunitní systém, pomáhá přirozené tvorbě kolagenu (skvělý pro kůži, zuby a kosti), podporuje vstřebávání železa (skvělý pro přísun kyslíku do pracujících svalů), pomáhá snižovat únavu a mnoho dalšího!  

Vitamín B12 

Vitamín B12 zlepšuje hladinu energie (lidé s nedostatkem B12 se často cítí unavení), podporuje nervový systém a přispívá k duševní výkonnosti (zlepšuje soustředění, řešení problémů a paměť) a emocionální pohodě.

Vitamín D

Kromě posílení imunity může vyšší hladina vitamínu D podpořit i hubnutí! Přímo vitamín D působí tak, že snižuje tvorbu nového tuku a zabraňuje jeho hromadění a zároveň udržuje svaly silné a vyživené. Nepřímo může vysoká hladina vitamínu D zvyšovat hladinu serotoninu („hormonu štěstí“) – který může hrát klíčovou roli při potlačování chuti k jídlu – a je spojován se zvýšeným testosteronem (tedy zvýšeným spalováním tuků).

Vitamín K 

Věděli jste, že většina zdravých dospělých lidí v západním světě má nízkou hladinu vitamínu K2? Přesto je vitamín K2 velmi důležitý pro normální srážlivost krve a silné kosti. Funguje tak, že přenáší vápník krví a pomáhá ho vázat na kosti (místo aby se lepil na stěny tepen).

Hořčík

Tento základní minerál hraje ve tvém těle klíčovou roli. Hořčík mimo jiné přispívá k menší únavě, podporuje funkci svalů (může být velmi užitečný proti svalovým křečím) a nervového systému, hraje klíčovou roli v procesu dělení buněk (myslíme na regeneraci) a dokonce přispívá k normální rovnováze elektrolytů (což je zásadní po tréninku!).  

Železo

Železo je nezbytné pro normální tvorbu krevních buněk a hemoglobinu. Pomáhá také přenášet kyslík v těle (což je dobré pro svaly), snižovat únavu a vyčerpání (abyste byli po celý den plní energie), posilovat imunitní systém a dokonce podporovat kognitivní funkce (což je skvělé pro řešení úkolů, paměť a soustředění).

Omega-3

Jak pravděpodobně víš, omega-3 jsou živiny, které pomáhají tvému tělu normálně fungovat. Pomáhají podporovat činnost srdce a udržovat normální funkci mozku a zraku. Naprosto bez debat, že?

A co je na tom nejlepší?  

Všechny je můžeš najít tady. Pořiď si je, dokud jsou zásoby!

image